За Жени Здраве ТРАПЕЗА НА ЗДРАВЕТО

ТРАПЕЗА НА ЗДРАВЕТО

Здраве - Здраве

В менюто на много хора рядко се използват ястия, приготвени от калмари, миди, скариди, диво зеле. А тези морски продукти могат да разнообразят менюто ви, да подобрят храненето. Рибното меню има големи предимства - то е по-здравословно от месното. Тези които по-често се хранят с риба, живеят по дълго, боледуват по-малко и са избавени от доста старчески недъзи.
По съдържание на белтъчини морските продукти се доближават до нетлъстите сортове телешко и говеждо месо. Морските гребенчете, скаридите, мидите и други безгръбначни съдържат незаменими аминокисилини от групите В,С, витамин Д. Особено богато на минерални вещества, в това число и йод, е дивото зеле. То има голяма хранителна ценност и като белтъчен продукт, и като витаминоносител. Използва се успешно за профилактика на склерозата и гушата. Консумира се сурово, сушено, консервирано. Много вкусна и лесна за приготвяне е салатата от консервирано диво зеле./една кутиика зеле, 2 твърдо сварени яйца, 1 глава лук/. Дивото зеле действа благоприятно върху организма при нарушаване на мастната обмяна, при атеросклерозата, захарния диабет.
Незаменими за ''трапезата на здравето'' са и ябълките - основен източник на желязо в организма. Освен това те съдържат пективни вещества, които оказват оздравителен ефект върху червата. Полезни са съдържащите се в ябълките аскорбинова киселина, фруктоза и магнезии. Открай време се смята, че редовната консумация на ябълки задържа развитието на атеросклерозата. 2-3 и по вече ябълки дневно са в състояние да понижат нивото на холестерина с 10-14%Тези  плодове запазват лечебните си свойства във всякакъв вид. Във варените и печените ябълки се съдържа повече пектин, отколкото в суровите.


Много е полезен дрянът. Той е от растенията, лечебните свойства на които човечеството използва не едно хилядолетие. Плодовете му са незаменими в храненето. В Крим от дрянова паста правят вкусни питки. В Кавказ използват дряна като подправка към месните ястия. Изпечените дрянови семена заместват кафето.
Дрянът е популярен и в медицината, тъй като в него има много биологически активни вещества, оказващи широк спектър на лечебно въздействие върху човешкия организъм. Той оказва стягащо, противомикробно, обезболяващо, тонизиращо влияние върху организма, подобрява обмяната на веществата. Този плод е особено полезен при недостиг на витамини, при анемия, простудни заболявания, главоболие. Настойките и отварите от дрян се използват при стомашно-чревни заболявания и кожни болести. Отварата от пресни листа от дрян се препоръчва при болки в кръста, при шум в ушите, при спад на силите и като диуритично средство. Забравените, изключително полезни плодове на дряна трябва да вземат подобаващо място във вашето меню.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

С възраста и с появата на болести ограничавайте желанията си.
Не преяждайте. Колкото е по-широка талията - толкова е по кратък живота. Лягайте си на празен стомах - ще се събудите бодър. При всяко хранене консумирайте зеленчуци.
На преклонна възраст, в стремежа си по време на работа да изстискате от себе си всичките си сили, не заприличвайте на оня чудак, дето се е опитвал да изстисква вода от камъка.
Посрещайте утрото с усмивка и движение, изпращайте вечерта с разходка. Преди да заспите, мислете за хубавите дела през отминалия ден, за онова добро, което ще извършите утре.

 

Още по темата