За Жени Здраве АЛЕРГИЯ КЪМ ДОМАШНИЯ ПРАХ

АЛЕРГИЯ КЪМ ДОМАШНИЯ ПРАХ

Здраве - Здраве

Всяко  вящество в дома може да предизвика алергична реакция от страна на организма. Сред битовите алергии най-честа е тази от домашен прах. Домашния прах съдържа много важни алергени, които влизайки в контакт с организма могат да доведат до алергични реакции.
Алергията е вид повишена чувствителност на организма към различни вещества - алергени. При контакт с алергена за първи път се получава сенсибилизация на организма - изменение и изостряне на чувствителността на организма към дадения алерген. При повторно попадение на този алерген в организма той отговаря с алергична реакция - продуцира антитела, които се слепват с алергените. и ги извеждат от тялото. Проявлението на алергичната реакция е различно, от обрив до антифилактичен шок.
Алергените са вещества, които предизвикват алергиите. Това може да са белтъчни вещества, сложни съединения от друг произход, например полизахариди, прости химични вещества и отделни химични елементи. Алергените се делят на две големи групи - алергени които попадат в организма отвън и образуващи се в самия организъм.
Най-сложния по състав алерген е домашния прах, тъй като в него влизт микроскопични частички от дрехи и други тъкани, гъбички, частици от насекоми, пребиваващи в дома. Тези алергени по-често предизвикват алергични заболявания на дихателните пътища - алергия от домашен прах.
Домашните кърлежи, намиращи се в домашната прах, са най-активните причинители на алергии. В домашната прах могат да се намерят до 50 вида домашни кърлежи. В 1 г. домашна прах има няколко хиляди от тях. В домашната прах освен това се съдържат бактерии, например стафилококи, плесени и други видове гъбички. При алергия от домашна прах по-често възникват алергични реакции от бърз тип, които протичат с образуването на антитела.  Алергичните реакции от бърз тип, които възникват при вдишване на домашна прах, се проявява във вид на бронхиална астма, обрив, отток, конюктивит. По рядко възникват алергични реакции от бавен тип - дермати и екземи. Алергията към домашен прах се наблюдава целогодишно, макар, че през летния сезон се забелязва подобряване на състоянието, заради минималната концентрацоя на алергени във въздуха. Алергията се изостря през септември-октомври, период в който се размножават домашните кърлежи.Диагноза се поставя след извършване на кожни проби към битовите алергени. Прави се имунограма, която показва различни нарушения в отделни звена на имунитета. Обикновенно при алергичните хора се установява високи количества имуноглобулини от клас Е които всъщност представляват антитела към битови алергени.
Лечението на битовите алергии е свързано с прекратяване на контакта с алерогена, в случая с домашния прах, подържане на повишена хигиена. Когато отстраняването на алергена е невъзможно, се прави целогодишна специфична хипосенсибилизация - понижаване на чувствителноста на организма към алергена чрез кожно въвеждане на екстракти от него в постепенно нарастващи дози. Това понижава алергичната настройка на организма към конкретния алерген.

 

Още по темата