За Жени Диети Да избираме правилно храната

Да избираме правилно храната

Различните продукти съдържаполезни и вредни за функционирането на организма вещества.Подходящото меню се състои в правилния избор,като се предпочитат тези храни,които изграждат тялото ни и ни зареждат с енергия,без да предизвикват смущения в храносмилателния процес.Привилегировайте храните,богати на протеини и сведете до минимум консумацията на мазни.
-Ограничете олиото и маслото.Не употребявайте повече от 125гр зехтин и маргарин седмично.
-Сиренето е позволено в неограничено количество,приусловие че е от немазен тип.Освен класическото българско сирене подходяща е и моцарела.
-Сладкиши и сладки неща трябва да се консумират по рядко и внимателно.
-Млякото е добре да се консумира натюр и с не висока масленост.Плодовото мляко и тези с висок процент масленост не трябва да влизат в менюто повече от веднъж седмично.


-Пълнозърнест хляб и спагетите,при условие че са приготвени „ал денте„и без добавка на месо или риба,са позволени.
-Зеленчуците е добре да бъдат консумирани въсможно най-често и в неограничени количества.
-При плодовете подходящи са червени,жълтите и зелените.Тези,които трябва да избягвате,са оранжевите.Белите и полупрозрачните са позволени веднъж месечно.Към тях не спадат ябълките,прасковите и крушите.
Не пропускайте закуската,обяда,следобедната закуска и вечерята.Преценете часовете,в които да се храните,според дневния си график.Между отделните яденета трябва да изминат най-малко 3 часа.Това е необходимото време ,за да бъде извършено храносмилането.Между хтаненията не бива да консумираме нищо друго.Помнете че когато се храните,трябва да го правите наистина здравословно и пълноценно.Така например сутрешното кафе не замества истинската закуска.Веднъж седмично може да си позволите да пренебрегнете този ритъм на хранене и да си позволите по калоричен обяд.
Апетитът се променя и вие трябва да следвате потребностите си.Но не прекалявайте с храната.Това забавя храносмилането.Яжте без да се концентрирате върху количеството,и спрете,когато се почувствате почти заситени.Трябва да ви остане съвсем леко усещане за глад.Важното е не количеството храна,която ще изконсумирате,а усещането,че сдтавате от масата с малко останало място в стомаха си.Най-напред ,защото на стомаха му е необходимо време.
Невинаги е лесно при днешния забързан ритъм на живота да се спрете и отделите достатъчно време,за да се нахраните спокойно.
Наблягайте на закуската.Тя е най важна. 

 

Още по темата