За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ПОЧИВКА ЗА ВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА

ПОЧИВКА ЗА ВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА

Високи, още по-високи, много високи… Тънките токчета винаги са на мода. Ала когато се приберем вечер и събуем супермодерните си нови обувки, често ни се иска да вием от болка….

Ходенето с обувки на високи токчета отстрани може да изглежда секси, но истината е, че те поставят тялото в неестествена стойка. Освен това вредят на ставите и могат да докарат артрит дори на много млади дами. А в такова състояние жената вече далеч не изглежда съблазнително, предупреждават лекарите.

 

За съжаление артритът може да ни сполети на всяка възраст. Не е вярно, че от него боледуват само старите хора.. Една четвърт от жените носят всекидневно /или почти всеки ден/ обувки на високи токчета. Лекарите определят това като неправилна стойка на цялото тяло, която в добавка предизвиква абсолютно неестествено положение на стъпалата. Вместо да ни държат стабилно и да разпределят равномерно тежестта на тялото ни, ходилата на краката ни се изкривяват. На вредно влияние са подложени и ставите на долните ни крайници – неестествената походка при носене на неудобни обувки може да доведе до различни микротравми, които да се проявят на по-късен етап в далеч по-неприятни костно-ставни заболявания.

Най-честите признаци за артрита са болката и сковаността на ставите. За съжаление това е често срещано явление.Достатъчно е да спазваме няколко основни принципа и ходилата ни бързо ще усетят облекчение:

- Носете обувки със заоблени носове и с токчета, не по-високи от 3-4 см.

- Спортувайте, но или с обувки, подходящи за съответния спорт, или на бос крак.

- Старайте се поне малко всеки ден да ходите боси, най-добре по мека настилка.

Последна промяна (Вторник, 28 Юни 2011 19:58)

 

Още по темата