За Жени Здраве ЗАПАЗЕТЕ МОЗЪКА СИ ЗДРАВ

ЗАПАЗЕТЕ МОЗЪКА СИ ЗДРАВ

Здраве - Здраве

Възможно ли е да стимулираме работата на мозъка си, така че за цял живот да запазим и остър ума си и свежа паметта си? Отговорът е : ДА. А ето как можем да постигнем това:

 

  1. СИЛНА ПАМЕТ – За да запазим паметта си, трябва правилно да се храним. Нервните влакна се състоят от неврони, покрити със специална миелинова обвивка. В състава на миелина влизат мастни киселини, които изолират всяко нервно влакно и способстват за провеждането по него на нервните импулси. С възрастта миелиновата обвивка изтънява, накъсва се. Затова в храната на хората, които искат да запазят свежа своята памет цял живот, трябва да присъстват продукти, съдържащи омега-3 полиненаситени мастни киселини /например тлъста риба като сьомга и скумрия, растителни масла като зехтин. За да не ви подведе никога вашата памет, накарайте да заработят нови зони в мозъка, които преди не сте използвали – намерете си необичайно занимание, например научете се да свирите на някакъв инструмент. Усвояването на нов вид дейност спомага за съхраняването на паметта. Физическата активност е още един ефикасен метод за запазването й. Благодарение на заниманията с физкултура се подобрява кръвоснабдяването на мозъка, нервните клетки получават нужната им храна и работят добре.
  2. ДОБРА КОНЦЕПЦИЯ – Да подобрим концентрацията на вниманието си можем с помощта на просто упражнение. Вземете лист хартия и се постарайте с флумастера да прекарате права линия. Вие трябва да се съсредоточите само върху това упражнение и да не отвличате вниманието си върху нищо друго.
  3. ВЕДРО НАСТРОЕНИЕ – Положителните емоции стимулират работата на мозъка. Общувайки с любимите приятелки, ходете на кино и театър, четете интересни книги, разменяйте подаръци с близките си хора – от вашето настроение зависи и дейността на мозъка ви.