За Жени Здраве ПАРОДОНТОЗА

ПАРОДОНТОЗА

Здраве - Здраве

Парадонтитът е второто по честота /след кариеса/ стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години.

Парадонтитът е комплекс от анатомични образувания, в който влизат зъбът, периодонтът, алвеолата и венецът. Затова и парадонтитът е паталогичният процес, в който е въвлечен целият този комплекс.

 

ОСНОВНИ ПРИЗНАЦИ;

Симптоматичният гингивит, изразяващ се в кръвотечение, възпалението на венците, а също така отделянето на гной от алвеолите и развитието на т.нар зъбночелюстен джоб.

Много изследвания са посветени на етиологията на това заболяване, но все още не може се каже, че са открити истинските причини за него. Най-разпространените фактори, способстващи за неговата поява са зъбният камък, неправилното поставяне на пломби и протези, а също така ендокринната недостатъчност, недостигът на витамин С, невросъдовите изменения, възникващи поради нарушения на функционалното състояние на централната нервна система.

РАЗЛИЧАВАТ СЕ ТРИ СТАДИЯ.

В началото парадонтитът е в лека степен, но постепенно прогресира. Един от първите признаци на парадонтита е появата на неприятни усещания в областта на венците, предизвикващи съреж, парене и изтръпване. Тези субективни усещания могат да бъдат единствените симптоми дълго време. С развитието на заболяването венците се подуват и отичат, често се появява неприятна миризма от устата и кръвотечение на венците.

Но това не е всичко. Хроничните огнища на възпаление в устата помагат на бактериите, криещи се в джобовете на венците, да поглъщат продуктите на жизнената дейност, а това може да бъде причина за развитието на възпаление на лимфните възли.

Интересен е фактът, че проявата на парадонтит може да бъде съвсем и друга – вместо характерното зачервяване и отичане на венците се наблюдава обратния процес – те стават необичайно бледи.

За прогресиращия стадий на парадонтита е характерна атрофия на края на венеца, който’’изпълзява’’, отривайки област от шийката на зъба, а това води до постепенна загуба на зъбите.

ЛЕЧЕНИЕ

Провежда се от няколко лекари – терапевт, невропаталог и ендокринолог.

Общото лечение е насочено към повишаване на реактивността на организма, неговото насищане с витамини, нормализиране на обменните процеси и нервно-психичното състояние, активизиране на защитните сили. А това в крайна сметка има за цел унищожаването на възпалителните процеси.

Наред с консервативното лечение, включващо вакуум-терапия и физиологично лечение, се прилага и хирургично.

Особено място заемат ортопедичните методи, които укрепват подвижните зъби с помощта на специални ортопедични апарати и протези.

За да се избегне парадонтитът специалистите съветват: повърхността на лигавицата на венците да се почиства от двете страни с помощта на салфетка, с пръсти и дори с език. Много подходяща за тази цел е сухата салфетка от марля.

За изплакване на устата може да се използва разтвор на сол или сода, а при възпаление на венците се препоръчва гаргара с отвара от билки /например конски босилек/.

 

Още по темата