За Жени Лице и кожа КОЗМЕТИКА БЕЗ КОНСЕРВАНТИ?

КОЗМЕТИКА БЕЗ КОНСЕРВАНТИ?

Макар консервант да звучи като мръсна дума, без консерванти производството на козметични продукти не може да мине. Защото те се използват, за да убиват клетките на гъбичките, бактериите и микробите.

А как се появяват бактериите и гъбичките в козметичните средства? По няколко начина - единият от тях е, когато се купуват големи опаковки /за цялото семейство например/. Или ако продуктите стоят на влавни и топли места.

Другият начин на заразяване на продукта е още при неговото производство. За да се противопоставят на развитието на вредните вещества, производителите се стремят да използват ефективни консерванти. Те трябва да покриват следните критерии:

- да бъдат ефикасни срещу широк кръг микроорганизми

- да са дългодействащи

- да действат още при първият знак на зараза

- да не дразнят чувствителната кожа

- да са нетоксични и недразнещи

- да са съвместими с другите съставки на продукта

- да са устойчиви при съхранение

- да проявчват активност само при микроорганизмите

- да имат приятна миризма и цвят

Нито едно консервиращо вещество, естествено или изкуствено, не отговаря на целия този списък с изисквания. Това кара производителите да смесват няколко различни консерванти в един продукт. Проблемът е, че най-често използваните консерванти могат да предизвикат дерматити и други болестни реакции на кожата.

Консерванти съдържащи живак, понякога се използват в гримовете за очи и в лосионите за премахване на гри. Продължителното им използване води до увреждане на очите.

Често в един продукт се използват едновременно естествени и изкуствени консерванти. Наличието на вредните някакси се ''забравя'' да бъде спомената в рекламата му. Напротив - твърди се, че козметичното средство е натурално и безопасно.

Може би просто не трябва да сме толкова доверчиви, а винаги да проверяваме какво точно пише на етикета.

Нещата, които прочетем там, биха били обезпокояващи, ако съдържат някои от следните съставки: бензоена киселина, бутилхидрокситолуен, бутилпарабен, алкилбензоат, диазолидинил, ЕДТА, хидантоин, етилпарабен, формалдехид, метилпарабен, припилпарабен и силицилова киселина. Прочетем ли, че някои от гореизброените консерванти се съдържа в даден козметичен продукт, по добре е да го върнем на рафта в магазина.

Следващата стъпка е да потърсим заместител на желаната козметика, в който се съдържат естествени консерванти като алое вера, екстракт от цитруси, карамфил, кипарис, евкалипт, лавандула, прополис, розов цвят, розмарин, зелен чай, сандалово дърво, мащерка, юка, дъбилни вещества от кората на върби.

 

Още по темата