За Жени Здраве СЪВЕТИ СРЕЩУ БОЛКИ В КРЪСТА

СЪВЕТИ СРЕЩУ БОЛКИ В КРЪСТА

Здраве - Здраве

Най-разпространената болка е тази в кръста или други места на гръбначния стълб. По статистически данни 80% от населението на земята поне веднъж е имало инцидент с болки в гърба.

 Много са наименованията на заболяването - лумбаго, лумбалгия, ишиас, дископатия и т.н. Обикновено острата болка се появява внезапно, често с характер на схващане след физическо натоварване, простуден момент, а понякога без запомнящи се причини. Засяга най-трудоспособната възраст и често лечението е доста продължително.

С проблема се занимават общопрактикуващи лекари, невролози, физиотерапевти, ортопеди, ревматолози, кинезотерапевти. Невинаги болките в гърба и кръста са дископатия или лумбаго - така започват много сериозни и често труднолечими заболявания. Има много информация в пресата, както и в много брошури за профилактиката при появата на болките в гърба.

НЯКОИ ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ СА:

- не вдигайте тежки предмети

- бъдете внимателни при избора на подходящ за вас спорт - обикновено плуването е най-малко травматичният спорт за гърба.

- спете на твърдо и удобно легло.

- ходете с обувки и дрехи, удобни и непровокиращи травми.

- продължителни пътувания защитете с ортопедичен колан.

- използвайте колана и при физически натоварвания.

- при поява на болки в кръста ограничете дневната си активност.

Острата и режеща болка в гърба може да бъде толкова интензивна, че човек да не може да се движи. Основната причина за износването на гръбначния стълб и особено на междупрешлените дискове. Ако междупрешленият диск, ''си е изпял песента'', то прешлените при невнимателно движение могат да се обърнат един върху друг и да притиснат нервите на гръбначния мозък. Като реакция на болката се свиват мускулите на гърба.

Лумбагото бива изключително болезнено, нерядко се съпътства от пареза и изчезване на чувствителността на краката. Това е типично и за т.нар. ишиас, който може да се съпровожда от изпадане на междъпрешлен диск. Изпадалите дискове могат да бъдат върнати в предишното им положение по оперативен път. Но имайте предвид, че операцията отстранява само изпадналия диск, а не причината за това.

Радикулитът е най-разпространеното заболяване на периферната нервна система, при което във възпалителния процес се въвличат снопчета нервни влакна, излизащи от гръбначния мозък.

Успехът на  лечение зависи от това да се започне навреме. Наред с обезболяващите бсредства се изписват и физиотерапевтични процедури, масаж на гръбнака. Оздравяването е възможно само при настойчиво комплексно лечение.

 

Още по темата