За Жени Фитнес и тонус ИЗПИТАНИ НАЧИНИ ДА СИ ВЪРНЕМ СИЛИТЕ И ЗДРАВЕТО

ИЗПИТАНИ НАЧИНИ ДА СИ ВЪРНЕМ СИЛИТЕ И ЗДРАВЕТО

През пролетта човек често се чувства без сили и в повечето случаи може да бъде сравнен с изцеден лимон. Липсата на слънце, еднотипното хранене, стресът, предизвикан от студа, прекараните настинки оказват негативно влияние и на физиологията и на психиката ни. Ако искаме да помогнем на организма си трябва да се възползваме от следните съвети:

 

ДА УКРЕПИМ ИМУНИТЕТА СИ - Той е основната опора на организма срещу негативните външни влияния. Освен чисто медицинския подход може да се избере и някой начин, известен от народната медицина. Предлагаме ви следната рецепта - смесват се 150 мл. пресен сок от алое, 250 г. мед, 350 мл. вино . Сместа се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно половин час преди ядене.

Хипократ е прославил овеса като целебно средство при изтощаване и отпадналост на организма и е съветвал да се пие овесена отвара вместо чай. Например - 1 с.л. смлян овес се залива с 1 чаша вряла вода, накисва се в продължение на 12 часа, прецежда се и се пие.

Грижата за имунитета трябва да бъде целогодишна - така не само ще намалите риска от грип и настинки, но и ще посрещнете пролетта, радвайки се на добро здраве.

СИЛИ ЗА СЪРЦЕТО - С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. Отново в духа на народната медицина - настържртр ситно 250 г. орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г. мед. Приемайте всеки ден по 1 с.л. от сместта 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви постоянно спада и се чувствате замаяни, смилете 3 лимона, залейте сместта с кипната и охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г. мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с.л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

СПЕЦИАЛНО МЕНЮ ЗА МОЗЪКА - Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, които повишава нивото на добрия холистерол и подобрява паметта. Вместо кафе по добре изпийте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4. Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообръщението и предпазва от депресия. Витамин С /киви, шипка, цитрусови плодове, зеленчуци/защитава организма от инфекции. Витамините от група В /месо, птици, риба/ осигуряват производството на серотонин - хормон на щастието.

ТАЙНАТА ФОРМУЛА НА БОДРОСТТА - Съчетанието на мазнини със захар помага на организма да се справи с бързата умора и сънливост. Прицеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамин А и В, също помагат за възстановяване на работоспособността. Те съдържат и дипомин - вещество активизиращо мисловните процеси. Яжте и поне шепа ядки на ден. Те съдържат лецитин - вещество, което ще помага за добрата дейност на паметта.

 

Последна промяна (Вторник, 18 Май 2010 04:53)

 

Още по темата