За Жени Здраве ЗАЩО НЯМАМ АПЕТИТ???

ЗАЩО НЯМАМ АПЕТИТ???

Здраве - Здраве

Най-вероятно липсата на апетит е само последствие от стрес, от преумора или прекарана вирусна инфекция. Обаче вие трябва да се прегледате при специалист. И да ви се направи изследване - кръвни анализи, ултразвуково изследване на органите от коремната кухина, на бъбреците, щитовидната жлеза. Така ще се изключат сериозни заболявания, които също могат да бъдат причина за липса на апетит.

 

Най-тревожното при липсата на апетит, съчетано със слабост, намаляване на теглото, понижаване количеството хемоглобин и еретроцити в кръвта, е това са  симптоми на по-сериозни заболявания. Те понякога показват наличието в организма на недоброкачествени клетки., т.е. тумори, които отравят организма. При други случаи липсата на апетит може дълго време да е единствения признак за наличието на тумор. Точно това  ''коварство'' силно затруднява ранната диагностика. А когато започнат болките, тогава на болния вече не може да му се помогне. Освен да се облекчат тези болки с помощта на на силни, мощни аналгетици.

И, други не по малко опасни болести могат да предизвикат липса на апетит. Те подлежат на лечение. Става дума за нарушения в работата на жлезите с вътрешна секреция - хипофизата, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

Апетитът може да се понижи и дори да изчезне съвсем при невроза и депресия. За такива състояния е характерно продължително запазване на нормалното тегло на тялото. Дори баничката или сандвичът, съчетани със заседналия начин на живот, няма да позволят на човек да отслабне.

Друга причина за това да не ви се яде, е приемът на препарати за понижаване на кръвното налягане. Ако прочетете внимателно листовката към такъв препарат, между страничните ефекти ще откриете и подточка ''понижаване на апетита''. И други лекарствени средства са в състояние да понижат апетита ви.