За Жени Здраве СЕННА ХРЕМА

СЕННА ХРЕМА

Здраве - Здраве

Сенната хрема, позната като ''сезонен алергичен ринит'', може да вгорчи живота на милиони хора. Освен кихането, запушването на носа и сърбящите очи и гърло, страдащите съобщават също за разбит сън, дневна умора, слаба концентрация и неспособност за извършване на ежедневните задължения.

 

Конвенционалното лечение обичайно включва лекарства като орални антихистамини и инхалаторни кортикостероиди. При все това продължителното им използване може да доведе до нежелани странични ефекти като сънливост, увредена памет и аритмия на сърцето. А едно амереканско проучване на 2500 възрастни, страдащи от алергия, откри, че около 70%  са недоволни от текущата си медикаментозна терапия.

АЛТЕРНАТИВНИ ЛЕЧЕНИЯ

ДОБАВКИ - Някои нутриенти могат да бъдат полезни. Опитайте от следните добавки с ежедневни дози:

КВЕРЦЕТИН - Съдържа се в цитрусите, лука, черния чай, ябълките и марулята. Той  инхибира хистамина, които допринася за симптоми като секрет от носа и влажни очи. Той е поне два пъти по ефективен от хистаминовия инхибитор кромолин содиум, редуциращ активността на хистамина 46-96% . Препоръчителна доза за сенна хрема е 250-600 мг. три пъти на ден, 5-10 минути преди хранене.

БРОМЕЛАИН - Извлечен от  ананаса , този ензим редуцира нивата на възпалителните простагландини, които допринасят за отока, зачервяването и сърбежа. Той също подсилва абсорбацията на кверцетина.

ВИТАМИН С - В едно проучване 2 г. дневно витамин С понижава кръвните нива на хистамин до 38%  само за една седмица. При друго витамин С инхалиран в носа три пъти дневно, редуцира алергичните симптоми /секрет от носа, блокиране, едем/ при 74% от страдащите, сравнително със 24% при тези, приемали плацебо.

СВЪРЗАНА ЛИНОЛЕНОВА КИСЕЛИНА /CLA/. Често произвеждана като добавка за отслабване CLA e обещаваща за сенна хрема, тъй като е противовъзпалителна. В продължение на 12 седмици плацебоконтролирано проучване на 40 алергични на брезови полени, приемащи по 2 г.дневно CLA , съобщават за намалено кихане и общо чувство за добро състояние в сезона на полените.

БИЛКИ - Растенията имат дълга история за използване против сенна хрема. Следващите растения са доказали ефективността си в клинични проучвания:

ЧОБАНКА - При почти 600 души, страдащи от сенна хрема, лекувани с екстракт от листа на чобанка, 90% имаха подобрение на симптомите след две седмици. Билката като цяло добре се понася, само около 4% от приемалите я имаха негативни ефекти като стомашно разстроиство. Тъй като чобанката съдържа алкалоиди, които са токсични за черния дроб,търсете формули без алкалоиди.

КОПРИВА - Проучвания с тестове в епруветка показват, че екстрактът от копривата инхибира някои ключови възпалителни явления, водещи до симптоми на сенна хрема. При рандомизирано, контролирано с плацебо проучване на 69 субекта, при 58% копривата се оказва ''ефективна'' при премахването на симптомите им.