За Жени Здраве ЗА КАКВО ГОВОРЯТ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЯ

ЗА КАКВО ГОВОРЯТ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЯ

Здраве - Здраве

Свикнали сме да свързваме главоболието традиционно с умората, стреса или като реакция на времето. Тичаме до аптеката, пием болкоуспокояващи и чакаме да премине. Но ако не премине? Тогава се търси причината.
С какво може да е свързана болката ако:


ПРОБИВА СЛЕПООЧИЕТО НИ - Болката, която хората описват като ''сякаш ми пробива слепоочието'', може да възникне при ниско кръвно налягане, да съпровожда главоболие, предизвикано от напрежение или пристъп на така наречената кластерна/светлинна/болка. Болката при напрежение е най-честата причина за страдание, особено сред тези, които работят на бюро и стол. В този случай помагат масажът на главата и раменния пояс., отпускане за няколко минути в хоризонтално положение, пълноценен нощен сън и полезният навик да си организираме почивки по време на работа. С кластерната болка нещата са малко сложни. Тя се среща доста рядко, поради все още неясни причини, като правило при мъжете. Болката при това не само сякаш пробива слепоочието със свредел /винаги от едната страна, обикновено в ляво/, но и притиска очите, запушва носа, предизвиква сълзене. Пристъпите обикновено продължават около един час, повтаряйки се няколко пъти на ден, и събуждат най-малко половината от страдащите през нощта.
ПРИТИСКА ЧЕЛОТО - Ако на  фона на хремата се появят и притискаща болка в челото и повишаване на телесната температура, това може да са симптоми на фронтит. Така се нарича възпалението на синусите, разположени в челната кост. Лекува се само от УНГ лекар и по-добре е да не се чака, както постъпваме обикновено в случай на хрема - все пак мозъкът се намира доста близо до болестното огнище. За съжаление всеки специалист по УНГ може да разкаже дузина истории за пациенти, които ''само хремата'' заедно със ''само главоболието'' са довели до операция, че и до инвалидност. Не трябва да се пренебрегва и болката в областта на носа и под очите.
СЯКАШ НЯКОЙ СТРЕЛЯ В УХОТО - Достатъчно е сутринта да отидете до най-близкия магазин без шапка, за да почувствате още вечерта болка в ушите. Преохлаждането на главата може да предизвика както външен опит при  възпаление на външния слухов канал, така и възпаление на средното ухо. Това вече не е само силна болка, но и повишена температура, задух, загуба на слуха, които ако не предприемете своевременни мерки, може да не се възстанови. Може да използвате капки за уши /най-добре ще е това да са специални противовъзпалителни капки/ само ако не са налице никакви признаци на увреждане на мембраната. Ако ухото ви не е заглъхнало и не изтича секрет от него. Съществува и  предразположеност към възпаления на средното ухо, свързано с анатомичните особености на структората на ухото. Такива хора не трябва да се преохлаждат особено главата нито през януари, нито през юли.
БОЛКАТА АТАКУВА И ЧЕЛЮСТТА - За да разберете как се чувства човек с възпаление на тропичния нерв, трябва да го преживеете, но такова нещо не бихте пожелали дори и на врага си. Това заболяване е придружено не просто от силна болка, а от неуписуема болка. Тя като мълния пробожда челюстта, бузата, насочва се към областта на ухото.. Болковите пристъпи възникват внезапно и бързо отшумяват, но се връщат отново и отново. Понякога се появяват дори на всеки 15-30 минути. Може да си спечелите невралгия на троичния нерв само ако сте спали през нощта на течение или сериозно сте се  простудили на улицата. Лекува се дълго и трудно.
ПОЛОВИНАТА ЛИЦЕ СТАВА БЕЗЧУСТВЕНО - Има още една опасност, свързана със студа, и това е  увреждането на лицевия нерв. Този нерв е отговорен за работата на лицевите мускули. При инфекция или след преохлаждане на лицето възникват  спазми на съдовете и нарушено кръвообръщение, образува се отток, нервът се оказва притиснат. Появява се силна болка в ушите, при което човек разбира, че не може да владее мимиката на лицето си - нито да присвие очи, нито да се намръщи, гледайки в огледалото с наполовина/обикновено от дясната страна/изкривено лице.

 

Още по темата