За Жени Здраве ДИАБЕТЪТ УВРЕЖДА И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

ДИАБЕТЪТ УВРЕЖДА И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Здраве - Здраве

Дълготрайното високо ниво на кръвната захар ускорява развитието на атеросклероза и в резултат на това всички големи кръвоносни съдове в организма се покриват с атеросклеротична плака.

Това стеснява отвътре съда и влошава доставката на кръв към съответния орган. В определен момент върху тази атеросклеротична плака може да се образува тромб, който, ако се откъсне, може да запуши напълно съда и да прекъсне изцяло доставката на кръв към даден орган. Най-ясно изразено това е при кръвоносните съдове, хранещи сърцето /коронарните артерии/, тези, доставящи кръв към главния мозък и долните крайници. В голяма част от случаите /особено на тип 2 захарен диабет/ високата кръвна захар е съпроводена от редица други метаболитни нарушения като висок холестирол и триглецериди, високо кръвно налягане и затлъстяване, които също са много важен факторна атеросклерозата. Всички тези фактори водят до по-висок риск/2-4 пъти/ за развитие на  инфаркт и други сърдечносъдови заболявания, по-висок риск от развитие на мозъчен инсулт и хронична артериална недостатъчност на долните крайници. Често стенокардията /гръдна жаба/при диабетиците не предизвиква оплаквания поради увреждане на нервите на сърцето и самите болни не знаят, че сърдечният им мускул страда от липса на достатъчно кръв и кислород.
В резултат от увреждането на големите и малките кръвоносни съдове всяка тъкан и орган в човешкото тяло страда от намалено кръвоснабдяване. Кръвта носи хранителните вещества за клетките, както и повечето елементи на защитната система на тялото /бели кръвни клетки и антитела/. Това е причина за лесно развитие на инфекции, бавно зарастване на рани и образуване на рани, най-често по долните крайници и , разбира се създава сериозни проблеми с дишането.

 

Още по темата