За Жени Забавно ЦИСТИТА АТАКУВА ПРЕЗ ЗИМАТА

ЦИСТИТА АТАКУВА ПРЕЗ ЗИМАТА

на пикочния мехур е много неприятно нарушение. То може да влоши сериозно качеството на живот.  Циститът е ''запазена марка'' на жените поради особеностите на анатомията им.  Тази болест се намира на границата между две медицински области урология и геникология.


Възпалението на пикочния мехур е урологичен проблем. Но причините най-често са геникологични. Циститът се провокира от чести възпалителни заболявания на вътрешните полови органи, които са в съседство с пикочния мехур и уретрата. Понякога болестта се появява още с началото на сексуалния живот, когато в половите пътища попадат инфекции. Освен това при жените в менструация и бременност възникват благоприятни условия за развитието на  инфекции. Най предразположени към цистит са жените на 25-30 години. А също и тези навършили 55. Хигиената е важна част от профилактиката на това заболяване и тя задължително трябва да се спазва. А простудяването далеч не е основна причина за цистита. То е само рисков фактор.
ВНИМАНИЕ - Вижте класическата картина на острия цистит:
- Чести позиви към уриниране
- Рязка болка при опит за уриниране
- Отделя се много малко количество урина
- Тя е с мътен цвят и рязък неприятен дъх
- Болки ниско в корема
Циститът е свързан с хормоналните промени.  При менопаузата рискът от цистит  силно нараства. Освен това с възрастта при жените постепенно се  отпускат органите в малкия таз, а това помага на инфекциите да проникват по лесно в пикочния мехур. Цистита е свързан и с други заболявания. Често цистита се съпровожда с уретрит, аднексит, хламидоза. Особено ако жената не се е лекувала правилно или е опитвала самолечение. Повишен е риска  от цистит при диабетиците. И не на последно място, възпалението на пикочния мехур е свързано с чревната пръчица, стрептококите и стафилококите.  Сами по себе си тези микроби не предизвикват заболяване, но отслабват организма, а това увеличава риска от цистит. Затова много често той се обостря през пролетта, когато не достигат витамини и имунитетът е понижен.
АКО НЕ СЕ ЛЕКУВАТЕ, РИСКУВАТЕ ДА РАЗВИЕТЕ ПИЕЛОНЕФРИТ. Потърсете помощта на специалист, за да избегнете усложненията на тази много неприятна болест. А те са още по неприятни. Едно от най-често срещаните усложнения е пиелонефритът. Развива се, ако инфекцията премине от пикочния мехур към бъбреците. Това ви гарантира болнично лечение и риск от понижаване въобще на бъбречната функция.
Друго възможно усложнение е т.нар.интерстициален цистит. В такова състояние човек може да уринира по 100-150 пъти на ден. Той се развива при специфична структура на стените на пикочния мехур. И най-лошото е че  практически не се подава на терапия. По никъкав начин не допускайте да се стигне до там, лекувайте се навреме.

Последна промяна (Сряда, 03 Февруари 2010 06:21)

 

Още по темата