За Жени Здраве НОЩНОТО ИЗПОТЯВАНЕ Е СИГНАЛ ЗА ПРОБЛЕМ

НОЩНОТО ИЗПОТЯВАНЕ Е СИГНАЛ ЗА ПРОБЛЕМ

Здраве - Здраве

Ето кои могат да бъдат причините за нощно изпотяване през зимата:



СКРИТА ИНФЕКЦИЯ СЛЕД ИЗПОТЯВАНЕ

Всяка инфекция, проникваща в организма, повишава вътрешната температура на тялото и предизвиква изпотяване. Това става заради попадане на бактерии или вируси в кръвта. Те въздействат на онези части от нервната система, които отговарят за поддържане на оптималната телесна температура. И тези нервни области се нарушават. Оттук идват всички неприятности. А най-видимият вариант е изпотяване при обикновенна простуда и грип. Обаче може да стане и така, че инфекцията да не се прояви явно. Няма висока температура или неприятни усещания. В този случай единствено изпотяването е сигнал за възпаление. Причините могат да бъдат проблеми в пикочната и половата система, например хламидоза или пиелонефрит.. Не са изключени и по-сериозни нарушения - туберколоза или възпаление на сърдечните клапи. Трудно се установява точната диагноза при такава ситуация. За тази цел се налага пълен курс от изследвания. След това се назначават антибиотици. Те се справят с възникналите възпаления. Тогава изчезва и изпотяването.

ПРИ МЕНОПАУЗА ПОТНИТЕ ЖЛЕЗИ РАБОТЯТ АКТИВНО

Причината за тези неприятности е намаленото ниво на естрогените и повишаване нивото на други хормони - тези, които регулират дейността на надбъбречните жлези. В резултат на тази некоординирана дейност се получават нарушения в същата тази малка жлеза в главния мозък, която отговаря за температурния режим. За да се реши този проблем, се налага консултация и с гениколог, и с ендокринолог. Изследва се нивото на хормоните, след което се подбира най-подходящата хормонозаместителна терапия. Лечението може да продължи дълго. Но вие не се ограничавайте само с таблетки. За да облекчите състоянието си, се постарайте да следвате някои прости съвети. Добре проветрявайте спалнята преди сън. Не се завивайте много с топли одеала. Достатъчно е едно. А температурата в спалнята да бъде не по висока от 18 градуса. През нощта можете да използвате средства против изпотяване. Те се наричат антиперспиранти. А също и такт. Тези средства намаляват потоотделянето и сънят ще стане по-комфортен. Преди да си легнете, изпиите чаша вода със стайна температура. Това ще понижи вътрешната температура на тялото. И няма да позволи обезводняване на организма след изпотяване. Може да си вземете преди лягане хладен душ. Преди сън не си правете гореща баня, сауна или физически упражнения. Всичко това допълнително загрява тялото и провокира по-голямо потоотделяне. Нежелан ефект може да предизвика лютива, гореща или много тежка храна вечер. Откажете алкохола и кафето.Те учестяват пулса, а също така повишават и кръвното налягане и температурата на тялото. А това състояние води до силно изпотяване и неспокоен сън.

ТУМУРЪТ Е ИЗТОЧНИК НА ТОПЛИНА

Това силно повишава вътрешната температура. За да не се допусне прегряване, потните жлези пак започват да работят активно. В резултат на това се появява неочаквано изпотяване през нощта. Обикновенно това се наблюдава при лимфомите. Затова незабавно се обърнете към специалист, ако постоянно се изпотявате през нощта., независимо от прохладния въздух в спалнята. Особено ако се повишава и температурата, ако се появи умора или общ дискомфорт в тялото.

 

Още по темата