За Жени Здраве ПОДСИЛЕТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

ПОДСИЛЕТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

Здраве - Здраве

Първи помощници в изграждането на силна имунна система, разбира се, са т.нар. имуномодулатори. Втората стъпка е здравословното и балансирано хранене. То със сигурност ще подпомогне имунитета ви. Най-пълноценните хранителни съставки:



ВИТАМИН С

По много причини витамин С оглавява листата на най-полезните за имунната ни система хранителни съставки. Този витамин е сравнително лесен за произвеждане и цената му не е висока. Освен това лесно се открива в много от плодовете и зеленчуците /киви, лимони, портокали/. Витамин С се продава и под формата на таблетки. Редица изследвания доказват, че това е витаминът, които с най-голяма сила подсилва имунитета. Витамин С повишава образуването на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и антитела и повишава нивата на интерферона /антитялото, което покрива повърхността на клетките/. Витамин С понижава риска от сърдечносъдови заболявания, като повишава нивата на  HDL холестерола и същевременно понижава кръвното налягане. Не е нужно да взимате голямо количество от него, за да подсилите имунната система. Дневното количество от около 200 милиграма е напълно достатъчно. Ако приемате витамин С под формата на таблетки, то добре е да го приемате не наведнъж, а на няколко пъти през деня.

ВИТАМИН Е

Този важен антиоксидант и имуномодулатор е не по-малко значим от витамин С. Витамин Е повишава произвеждането на В клетки /имунните клетки, образуващи антитела, които унищожават бактериите/. Не е трудно да снабдите организма си с витамин Е с 30-60 мг. дневно. Включете в менюто си семки /тиквени и слънчогледови/, растителни масла и повече зърнени храни. За да засилите имунитета си, дневно имате нужда средно от 100-400 мг.

КАРОТИН

Бета-каротинът повишава броя на борещите се с инфекцията клетки и хелперните Т клетки. Той е мощен антиоксидант, който отделя свободните радикали и се бори със стареенето. Освен това бетакаротинът служи за профилактика срещу ракови заболявания. Организмът превръща бетакаротина във витамин А който е с имунностимулиращи и противоракови функции. Но прекаленото количество витамин А може да подейства токсично. Затова е най-добре да си го набавяте от храната, оставяйки организма да регулира каква част от каротина  да трансформира във витамин А. Когато организмът разполага с достатъчно количество витамин А, той спира да го произвежда. Каротинът се съдържа в най-големи количества в морковите и ябълките.

 

Още по темата