За Жени Здраве ПЕТ НАЧИНА ДА УКРОТИМ ПРЕДМЕНСТРУАЛНИЯ СИНДРОМ

ПЕТ НАЧИНА ДА УКРОТИМ ПРЕДМЕНСТРУАЛНИЯ СИНДРОМ

Здраве - Здраве

Веднъж в месеца за няколко дни жената се превръща в чудовище, способно да направи такива постъпки, за които после ще съжалява. Тя ту е раздразнителна като оса и пълна с гняв, ту сяда на едно място и започва да лее сълзи, или остава за няколко часа в дълго униние. Най-лошото е, че тези състояния могат да се сменят едно с друго и без всякаква причина. Както вече разбрахте, става въпрос за предменструалния синдром. Проявите на това заболяване са обширни и  изобретателни - симптоматиката обхваща и физоилогичните, и психологичните промени.


От предменструалния синдром страдат 85 на сто от жените, но само при 5-10% от тях са много ясно изразени. Проблемите тръгват при нарушени функции на яйчниците и промени в хормоналната система. Това е причина да функционират слабо еднокринните жлези, а също така и централната нервна система. По време на цикъл жената променя дори вкусовите си усещания. В такива дни тя може да усети, че иска да се храни с продукти, които в други дни въобще не и правят впечетление. Често се нарушават сериозно и интимните отношения с партнйора, възникват силно главоболие или болки в корема.
КАКВО СЕ ПРАВИ В ТАКИВА СЛУЧАИ
1. Ограничава се консумацията на чай и кафе. Кофеинът е способен да усили безпокоиството, раздразнителността и смяната на настроенията.
2. Намалява се значително употребата на месо, яйца и мляко.
3. Задължително се намалява няколко пъти употребата на готварска сол, която задържа течностите в организма и провокира оттоци.
4. Спира се с приемането на алкохол, който изтощава необходимите запаси от витамини в организма и нарушава обмяната на веществата.
5. Прилага се диета с високо съдържание на калций и на витамин D. Могат да се вземат хранителни добавки с по-голямо съдържание на калций.