За Жени Здраве КОИ ХРАНИ ПОДСИЛВАТ КРЪВТА

КОИ ХРАНИ ПОДСИЛВАТ КРЪВТА

Здраве - Здраве

Ако още по обяд искате да сте в леглото, защото нямате сили, ако се прибирате у дома като изстискан лимон и се отказвате от разходка, се изследваите за анемия - болестта на ''уморената'' кръв.При нея енергиините сили на организма значително намаляват, тъй като не получава достатъчно количество желязо.

Става въпрос за веществото, което е необходимо за образуването на хемоглобин в еретроцитите на организма. Както е известно, хемоглобинът пренася кислорода. Ако не стига желязото, нивото на хемоглобина пада и тъканите на организма не получават достатъчно кислород, което от своя страна значи, че човек се чувства изтощен и без сили. Голямата загуба на желязо може да предизвика цяла редица заболявания , като се започне от кръвотечащите язви или хемероидни възли и се стигне до много по-сериозни болести като рак на стомашно-чревният тракт или на бъбреците, Желязодефицитната анемия не винаги подсказва за себе си с явни симптоми. Болният може дори да не подозира за съществуването на това заболяване, докато поредният анализ на кръвта му не го докаже. И ако той не води здравословен живот и ако са здрави сърцето и белите му дробове, той няма да почувства загубата на хемоглобина, докато съдържанието на желязо в организма му не стане много ниско.
ПРОДУКТИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА БАЛАНСИРАТ КОЛИЧЕСТВОТО ЖЕЛЯЗО И, НЕОБХОДИМО НА ОРГАНИЗМА -
Яжте постоянно месо без тлъстини. Една порция от филе около 170 г. може да даде на организма 6 мг.желязо.
Яжте редовно плодове и зеленчуци.
Яжте богатите на желязо бобови растения. Ако ги приготвите с телешко или пилешко филе, организмът ще усвои по добре съдържащото се в тях желязо.
Отчитайте ефекта от калция. Повече калций и фосфор в организмая, които се съдържа в млякото и кашкавала, забавят поглъщането на желязо, приемаите ги в различно време.
Не пийте чай или кафе веднага след ядене. Танинът от тези напитки се свързва с желязото и пречи на организма да го усвои.
По възможност храната трябва да се приготвя в чугунени съдове. Желязото, което преминава в храната от материала на съда, не е от най-лесно усвоимите, но обогатяват калоричноста на храната.
Яжте по-често богати на желязо продукти. Това ще ви помогне да набавите необходимото за организма желязо. Но не разчитайте само на тях - не винаги организма може да ги усвои изцяло.

 

Още по темата