За Жени Здраве КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ЕКЗЕМАТА

КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ЕКЗЕМАТА

Здраве - Здраве

Екземата представлява възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни причини. Обривите при екзема са доста различни и показват промени в зависимост от фазата на възпаление. В острата фаза се срещат зачервяване, подуване и пъпки - папули, мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори.

 Възпалителните промени постепенно стихват, изчезват зачервяванията и подуванията и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква. Екземата може да се развие навсякъде по кожната повърхност. Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно. Дисходрозиформената екзема се появява като мехурчета по дланите и ходилата и се дължи на повишена потна секреция. Тя трябва да се рзаграничава от така наречената лъжлива дисхидрозиформена екзема, която се дължи на алергична реакция на ръцете спрямо гъбична инфекция на краката. Заболяването задължително да се лекува от специалист - дерматолог.
ЗА ЛОКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ - Емолиенти - те са необходими, за да предотвратят изсушаването на кожата. Тези медикаменти са под различна форма на приложение - мазила при суха екзема и кремове, лосиони при мокреща екзема. Емолиентите са много разнообразни по вид и понякога се налага да се сменят няколко препарата, докато се открие най-подходящият.
Кортикостероиди за локално приложение - използват се при липса на ефект от приложението на емоленти. Съществуват четири групи кортикостероиди, като първа група са мекодействащите, а четвърта група са наи мощни. Дерматологът определя кой вид локален кортикостероид ще използва в зависимост от - възраста на пациента, от големината на ангажирания от екземата кожен участък, тежеста на състоянието, локални имуномодулатори, които се използват при атопичната екзема, ултравиолетови лъчи - при тежки форми под лекарски контрол. Може да се приложат и различни рецепти от народната медицина.

 

Още по темата