За Жени Здраве МЕТАЛНИЯ ВКУС В УСТАТА Е СИМПТОМ НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ

МЕТАЛНИЯ ВКУС В УСТАТА Е СИМПТОМ НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ

Здраве - Здраве

Металния вкус в устата е симптом на редица заболявания. Ще ви посочим най-често срещаните от тях.Съветваме ви да посетите съответните специалисти и да си направите необходимите изследвания, за да уточните причината за появата на металния вкус в устата.


Хроничният гастрит тип С се дължи на въздействието на различни химични вещества. Най-често се наблюдава при продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни средства, цистотации, по-рядко поради рефлукс на жлъчка в стомаха. При хроничния гастрит се установява инфилтрация на лигавицата с лимфоцити и плазмоцити. В повечето случаи заболяването протича безсимптомно. При напреднал процес може да се наблюдава безапетитие, горчив или метален вкъс в устата, обложен с белезникав налеп език, тежест и тъпи болки след нахранване в стомаха. Установяват се бледа кожа в резултат на желязодефицитна или пернициозна анемия.
ВНИМАНИЕ - Диагнозата се поставя въз основа на клиничното протичане и ендоскопското изследване. Потвърждава се хистоморфологично след биопсия. Преди откриването на белите пломби масово се използваха пломби от сребърна амалгама. Днес те не са ''на мода'' заради новите технологии и материали в стоматологията. Но ако сте си правили пломби от тази технология, добре е да посетите зъболекаря си. Амалгама се нарича всяка сплав на живака - един от малкото течни метали на стайна температура. Най-често обаче се разбира сплавта от сребърни стружки, размесени с живак. В устата амалгамата има трайност над 20 години. Доста повече от трайността на белите пломби, която е само 5 години. При правилно изработване на амалгамната пломба се постига оптимален контакт със съседните зъби, което предитвратява влизането на храна между тях и последващи възпаления на венци. Корозията на сплавта предизвиква отделяне на метални йони, които човек постоянно поглъща. А те могат да предизвикат алергия и заболяване, наречено полиметалия. Под полиметалия се разбира протичане на слаб електрически ток между два метала в човешкото тяло, провокиращ различни оплаквания - от парене и метален вкус в устата до обриви и рани в устната кухина. Най - силен ток протича между златото / например златна коронка/ и амалгамна пломба. Паническото разстройство може да се прояви също чрез усещането за метален вкус или мирис на амоняк, като той не идва от храната или от околната среда. Тази миризма може да ви безспокои често, като ту изчезва ту се появява.

 

Още по темата