За Жени Здраве ПОБЕДЕТЕ СТРЕСА БЕЗ ЛЕКАРСТВА

ПОБЕДЕТЕ СТРЕСА БЕЗ ЛЕКАРСТВА

Здраве - Здраве

Все по често срещаме фразата, че съвременният човек живее в постоянен стрес. Дори това да е така, има много неща, които можем да направим, за да  намалим вредните последици за здравето си. Как да запазим своето емоционално равновесие и да не се предадем на депресията?
Според данни на Световната здравна организация, броят на хората, които се нуждаят от психологическа помощ, нараства по-бързо дори от броя на страдащите от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Но почти 20% от хората вече е поставена диагноза за тежко психическо разстройство.
Човек, постоянно подложен на стрес, може да достигне до фаза на хронично състояние, водещо до депресия.


При едни стресът има психически прояви - развиват се неврози, фобии.
При други се провокират заболявания на вътрешните органи. Последното психиатрите наричат маскирани или соматични последствия на стреса.
Най-често стресът се ''крие'' зад сърдечно-съдовите проблеми, язва на стомаха и дванадесетопръсника, астма. Според статистиката, повече от 35% от болните от някакво хронично заболявание в основата на своята болест имат ''лош'' стрес, който може да доведе до депресия.
Какво можем да направим?
Няма единна методика за борба със стреса. Подходът зависи от психичните особености, характера и моралните ценности. Първо си отговорете на въпроса - Кой съм аз в действителност?, като не се страхувайте да се анализирате.
Реакциите на човека срещу стреса е заложена от природата, също както и нивото на самоконтрол. Затова всеки човек трябва да се обърне към психотерапефт и да потърси индивидуално разрешаване на своя проблем.
Не се поддавайте на депресивните мисли, т.е. не зацикляйте в самосъжаление. Умственото напрежение най-добре се премахва чрез физически натоварвания - независимо дали в залата за фитнес или чрез джогинг в парка.
Научете се да се самомотивирате. Човек често изпада в продължително състояние на стрес, просто защото е свикнал да се ''закопава'' сам.
Научете се да превключвате от една работа на друга, която също изисква натоварване и напрежение. Казано с прости думи, намерете отдушник на вашите интереси, които изискват активност.
Ефективното успокоително средство ще ви помогне да премахнете тревогата и напрежението, но то действа по определен начин, затова ... преди да вземете някакви драстични мерки, задължително потърсете консултация от специалист.

 

Още по темата